Skip to content

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM ÁLLAM ÉS JOGTUDOMÁNYI KAR
HALLGATÓI ÖNKORMÁNYZAT SZABÁLYZATA
A MAGYAR KÖZÖNYRŐL

Szeged, 2024. május 15.
2024/05/08. sz. Határozat

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának Hallgatói Önkormányzata (a továbbiakban: „SZTE ÁJTK HÖK”) által elfogadott Magyar Közöny Szabályzatként (a továbbiakban: „Szabályzat”) az irányadó jogszabályok és a Szegedi Tudományegyetem Hallgatói Önkormányzatának (a továbbiakban: „EHÖK”) Alapszabályára tekintettel a következőket állapítja meg:

I. Rész
Általános Rendelkezések

1. §


(1) A Magyar Közöny az SZTE ÁJTK HÖK albizottságaként (a továbbiakban: „Bizottság”) működik.
(2) A Magyar Közöny célja, hogy a szegedi joghallgatók számára informatív fórumként szolgáljon. A kari események és rendezvények ismertetésén kívül, a Magyar Közöny a tudományos hírek és sikerek ismertetését is elsődleges feladatának tartja.
(3) A felelős és kizárólagos kiadó az SZTE ÁJTK HÖK.
(4) A Magyar Közöny főszerkesztőjét és szerkesztőit az SZTE ÁJTK HÖK megválasztott képviselői felé együttműködési és tájékoztatási kötelezettség terheli.

II. Rész
A Bizottság

2. §


(1) A Bizottságot az adott naptári évben legalább négy alkalommal össze kell hívni.
(2) A Bizottság munkáját a főszerkesztő koordinálja. A főszerkesztőt akadályoztatása esetén az SZTE ÁJTK HÖK elnöke (a továbbiakban: „Elnök”) helyettesíti.
(3) A Bizottság további öt szerkesztőből áll és a hatodik tagot az Elnök javaslatára az SZTE ÁJTK HÖK testülete (a továbbiakban: „Testület”) delegálja. A delegált szavazati jogú tagként vehet részt a Bizottság ülésein.
(4) Szavazategyenlőség esetén az Elnök véleményének kikérését követően új szavazást kell elrendelni. Amennyiben a megismételt szavazás esetén is szavazategyenlőség áll fenn, az Elnök jogosult dönteni az ügyben.

3. §


(1) A Bizottság célja, hogy minőségi és intellektussal teli kiadványokat adjon ki a szegedi joghallgatók számára. Egy tanulmányi félév során legfeljebb négy alkalommal adhat ki kiadványt a Bizottság.
(2) A kiadványok hivatalos kiadását megelőzően egy előzetes kiadványt kell megküldeni az Elnök felé, aki elfogadja vagy változtatást kér az általa megjelölt cikkek esetében.


III. Rész
Pályázat

4. §


(1) A főszerkesztői és szerkesztői helyeket pályázat útján lehet betölteni. Megbízatásuk az első bizottsági üléstől számított egy évig szól. A főszerkesztői és szerkesztői helyek újrapályázhatóak, de legfeljebb négy évig töltheti be ugyanazon hallgató ugyanazon pozíciót.
(2) Főszerkesztői és szerkesztői pályázatot nyújthat be a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karának minden nappali tagozatos, aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező hallgatója. Pályázni fényképes önéletrajz és motivációs levél benyújtásával lehet az ÁJTK HÖK által a pályázati kiírásban meghatározott módon.
(3) A késedelmesen benyújtott pályázatot – amennyiben a pályázó mulasztását nem menti ki – érdemi indokolás nélkül vissza kell utasítani.

5. §


(1) A bizottság megalakulását megelőzően a nyertes pályázó indokolási kötelezettség nélkül írásban lemondhat az elnyert tisztségtől, de a megalakulást követően csak indokolt lemondó nyilatkozattal mondhat le tisztségéről. Az elállást a megalakulás előtt legalább tizenöt nappal előtte meg kell küldeni a Testületnek.
(2) A megüresedett helyre az elutasított pályázatot benyújtott hallgatók közül egyhangúlag választ a Testület egyhangúlag.


IV. Rész
Főszerkesztő és szerkesztők jogai és kötelezettségei

6. §


(1) A főszerkesztő és a szerkesztők közéleti ösztöndíjban részesülnek mindent kiadvány után.
(2) Aki a hónap utolsó napján lemond tisztségéről, annak az utolsó aktív hónap ösztöndíjának a 100%-a illeti meg. Aki a hónap közepén mond le tisztségéről, annak az utolsó aktív hónap ösztöndíjának az 50%-a illeti meg.
(3) Akinek megbízatását azonnali hatállyal felmondják, annak az utolsó aktív hónap ösztöndíja sem illeti meg.

7. §


(1) A szerkesztők évente legalább négyszer kötelesek publikálni a Magyar Közönyben.
(2) Aki nem teljesíti a kötelezettségét, azt a főszerkesztő figyelmezteti. A második figyelmeztetés után a főszerkesztő javaslatára az Elnök fizetéslevonást állapíthat meg. A harmadik felszólítást követően azonnali hatállyal felmondja a megbízatását az Elnök.

8. §


(1) A főszerkesztő tanácskozási joggal részt vehet a Testület ülésein.
(2) A főszerkesztőt írásbeli beszámolási kötelezettség terheli a Testület felé egy évben legalább két alkalommal, amit az Elnök írásbeli kérelmét követően 15 napon belül köteles teljesíteni.
(3) A szerkesztőknek írásbeli beszámolási kötelezettségük van a főszerkesztő felé.
(4) A főszerkesztő és a szerkesztők megbízatását a Testület azonnali hatállyal bármikor felmondhatja, és új pályázat kiírására kerül sor. Az azonnali hatályú felmondás következtében a főszerkesztő vagy a szerkesztő díjazásban nem részesül.


V.
Záró rendelkezések

9. §

Jelen Szabályzatot 2024. május 15-én a Testület egyhangúlag elfogadta.

10. §

A Szabályzat az elfogadását követő napon lép hatályba.


Kelt.: Szeged, 2024. május 15.

Epinger Ákos
Elnök
SZTE ÁJTK HÖK